De kinderen van het onderwijs (tijdelijke titel)

PORTRET SERIE OVER KINDEREN DIE WORSTELEN OP SCHOOL.

Moeten de kinderen ‘bijgeschoold’ worden of het onderwijs systeem zelf misschien?

Als het schoolsysteem een bedrijf zou zijn en de kinderen de werknemers, vraag ik me af of het winstgevend zou zijn.

Er is uitval, stress en afwijzing. Kinderen worstelen en ouders worstelen.  

Wat ik vooral zie is symptoombestrijding. Kindercoaches, weerbaarheidstraining, huiswerkbegeleiding, psychologen, labels, heel veel labels. 

Dit is niet meer dan een pleister op een wond.

Wat ik ook zie zijn bevlogen docenten. Leerkrachten die keihard werken voor weinig geld. Juffen en meesters die het allerbeste met de kinderen voor hebben. 

Cookie cutter system

Is de vormgeving van het onderwijs nog wel van deze tijd? Wat gebeurt er met de kinderen die niet niet ‘gemiddeld’ zijn. Wat als de cookie cutter jou niet past? Ligt het dan aan jou of aan het vormpje?

Met dit project schijn ik licht op de wortels van ons school systeem. 

Niet met een veroordelend vingertje, maar met de vraag: wat is nodig om onze kinderen, de toekomst van de wereld, op te laten groeien op zo’n manier dat ze hun levenslust, talenten en eigen kwaliteiten behouden?

Deze buiten-gewone kinderen gooien een steentje in het water. De eerste rimpeling zal zich verspreiden en hopelijk mijlenver een golf veroorzaken. Deze kinderen mogen gezien worden in al hun kracht. 

Wil je bijdragen? Als deelnemer of op een andere manier? Ik hoor het graag.

Julia

“School is voor mij heel vervelend. Ik word gepest om hoe ik eruit zie en ook random. En als ik ermee naar docenten ga dan wordt er gezegd dat die pesters dat niet mogen, maar ze doen er heel weinig aan.  Die kinderen worden niet aangepakt. Maar ik moet dan allerlei therapieën volgen en dus…

Keep reading